Acte de Cloenda

ChsHOPAUUAA_qht

El passat 5 de maig vam cloure a CosmoCaixa una experiència intensa, emocionant i pionera en l’àmbit mundial. Més de mig miler d’alumnes de dotze centres educatius que responen a realitats i contextos molt diversos de Catalunya expressaven les paraules «ciència ciutadana» amb una naturalitat sorprenent.

La trobada va ser el colofó del projecte RecerCaixa «Ciència ciutadana: educació i recerca», que vagament començàvem a definir l’any 2013 amb cinc grups de recerca de temàtiques molt diverses, quan amb prou feines algú sabia què era això de la ciència ciutadana. La trobada va posar en comú les experiències de 11 centres educatius de primer a quart d’ESO. L’acte va constar d’un conjunt de presentacions a la sala d’actes i un espai de presentació informal en format de pòsters a una sala annexa.

En l’àmbit de l’educació formal, el projecte del programa RecerCaixa «Ciència ciutadana: educació i recerca» s’ha centrat a demostrar que la pràctica de la ciència ciutadana és un mecanisme innovador en l’aprenentatge de la ciència, la tecnologia i la matemàtica, conegudes com STEM per les seves sigles en anglès, i permet plantejar a l’alumnat la ciència com una activitat social i viva. Per aconseguir-ho, ha ofert i analitzat una sèrie de pilots en els quals han participat 567 alumnes i els seus 16 professors. L’estudi és del tot pioner tant per la riquesa de les dades recollides com per la diversitat de projectes de ciència ciutadana que són estudiats amb la mateixa metodologia.

ChrzaHkWkAEB6f9

Els centres participants, que han estat seleccionats a través d’una convocatòria oberta i han treballat els projectes en un ampli ventall d’assignatures, han estat els següents:

 1. FEDAC Sant Andreu (Barcelona)
 2. Institut Bosc de Montjuïc (Barcelona)
 3. Institut XXV Olimpíada (Barcelona)
 4. Escola Regina Carmeli Horta (Barcelona)
 5. Institut Enric Borràs (Badalona)
 6. Col·legi Sant Gabriel (Viladecans)
 7. Institut de Tordera (Tordera)
 8. Escola Garbí Pere Vergés (Esplugues de Llobregat)
 9. Maristes Champagnat (Badalona)
 10. Escola Sant Gervasi Cooperativa (Mollet del Vallès)
 11. FEDAC Cerdanyola (Cerdanyola del Vallès)

Els resultats són, per tant, molt positius i encoratjadors per acabar de posar els dos peus a les escoles del nostre país. L’informe complet es pot consultar aquí.